Go to Top

 Studiu prospectiv deschis cu privire la eficacitatea si tolerabilitatea unei combinatii nutritionale de suplimente la pacientii primar infertili cu astenoteratozoospermie idiopatica.

(Trimis pe 31 mai 2012; acceptat pe 15 iunie 2012)

Gian Maria Busetto, Aleardo Koverech, Masa Messano, Gabriele Antonini, Ettore De Berardinis, Vincenzo Gentile
Universitatea Sapienza din Roma, Policlinico Umberto I, Roma, Italia;
Sigma-Tau,  Departamentul de suplimente alimentare si boli neglijate , Roma, Italia.

Scopul studiului: Pentru a evalua printr-un studiu deschis eficacitatea si siguranta unui complex nutritional de suplimente cu rol  antioxidant (L-carnitina, acetil-L-carnitina, fructoza, acidul citric , seleniul, coenzima Q10, zincul, acidul ascorbic, cianocobalamina, acidul folic) in cazul unor pacienti primar nefertili, cu astenoteratozoospermie idiopatica.

Metode: studiul a fost efectuat pe un esantion de 114 barbati infertili (96 au terminat studiul) diagnosticati cu astenoteratozoospermie idiopatica de cel putin 18 luni. Pacientilor li s-a administrat  pe cale orala un o combinatie nutritionala (ProXeed – Sigma-Tau) continand L-carnitina 145 mg, acetil-L-carnitina 64 mg, 250 mg fructoza, acid citric 50 mg, seleniu 50 mcg, coenzima Q10 20 mg, zinc 10 mg, acid ascorbic 90 mg, cianocobalamina 1,5 mcg, 200 mcg de acid folic, o data pe zi, timp de 4 luni. Rezultate: La sfarsitul studiului, motilitatea medie liniara a spermatozoizilor a aratat o crestere semnificativa de la 18,3 ± 3.8 la 42.1 ± 5.5.  Sasesprezece pacienti au reusit sa conceapa în timpul realizarii studiului. Nu s-au observat îmbunatatiri semnificative in ceea ce priveste densitatea spermei sau ratei  formelor morfologice normale.  Tratamentul a fost bine tolerat.

Concluzii: Carnitina in asociere cu altele substante functionale poate îmbunatati cei mai importanti parametri  ai calitatii spermei.

ProXeed ® Plus – Studii Clinice

Ingredientele ProXeed ® Plus, cel mai  recomandat supliment pentru fertilitatea masculina, au fost obiectul unor cercetari clinice extinse, prin care s-a demonstrat o imbunatatire  a motilitatii,  concentrarii, precum si morfologiei spermatozoizilor  la barbatii cu material seminal slab.  Un studiu din 2004 care a implicat peste 300 de barbatii infertili a raportat ca ingredientele din ProXeed ® Plus au determinat o crestere semnificativa statistic a ratelor sarcinii (21,8%), comparativ cu  placebo (1,7%) .

Aditional, ProXeed ® Plus contine ingrediente despre care s-a demonstrat ca reduc nivelurile de radicali liberi (ROS), care pot deteriora sperma. ProXeed ® Plus este singurul supliment alimentar, cu ingrediente care s-au dovedit eficiente în studii dublu-orb, testate placebo, studii publicate în reviste de  medicale de top din lume.

Studiile au demonstrat în mod constant corelatii pozitive puternice între parametrii de  calitate ai spermei si rata de sarcina. A fost demult timp confirmat faptul ca o îmbunatatire în oricare dintre parametrii de calitate ai spermei, cum ar fi numarul spermatozoizilor, concentrarea, motilitatea si morfologia, va creste probabilitatea de conceptie, iar studiul din 2004 mentionat mai sus a confirmat inca o data  ca acesta este cazul si pentru principalele  ingrediente din ProXeed ® Plus.

Încercati acum ProXeed ® Plus – si contribuiti la sanatatea Dvs. reproductiva cu suplimentul alimentar pentru fertilitate masculina cel mai frecvent recomandat pentru îmbunatatirea calitatii spermei.

Imbunatatirea Ratei Sarcinei cu  ProXeed ® Plus – Cavalini 2004

Studiu din 2004 dublu-orb controlat  placebo pe barbatii infertili, a demonstrat ca principalele ingrediente active din ProXeed ® Plus cresc  concentratia spermei,  motilitatea si morfologiaspermatozoizilor  la barbatii cu o calitate scazuta a spermei.

  • Ratele de sarcina natural realizate comparativ cu placebo = 21.8% vs 1,7% pentru placebo. ( p<01)
  • Barbatii cu o calitate scazuta a spermei (de origine idiopatica sau varicocel) si-au imbunatatit parametrii spermei.
  • Cele mai multe sarcini au avut loc la trei si sase luni.

Motilitatea îmbunatatita cu ProXeed ® Plus

Motilitatea spermei este un termen care descrie abilitatea spermatozoizilor de a se deplasa într-un mod activ: cu alte cuvinte, sunt spermatozoizii “inotatori puternici”? În sperma sanatoasa, de obicei, mai mult de 50 la suta sunt activi, iar dintre acestia peste 25 la suta se deplaseaza in  forta intr-o singura directie. Motilitatea este cea care permite spermatozoidului sa ajunga prin canalul cervical, in uter si in trompele uterine iar, în cele din urma, sa fertilizeze ovulul.

Se estimeaza ca la barbat sanatos, mai mult de 25% dintre spermatozoizii lui vor fi capabili de  motilitatea liniara progresiva. Se crede ca acesti spermatozoizi au cele mai mari sanse de a fertiliza  ovulul cu succes.

Numeroase studii, inclusiv câteva dublu-orb, testate placebo, au demonstrat ca ingredientele din ProXeed ® Plus au crescut semnificativ motilitatea generala a spermatozoizilorla barbatii cu o un nivel suboptim de motilitate. Capacitatea ingredientelor de a îmbunatati  motilitatea rezulta din productia crescuta de energie, in special prin transportul acizilor grasi cu lant lung in mitocondrii si oferirea de formatiuni de acetyl  usor disponibile pentru utilizarea in ciclul Krebs . Activitatea metabolica imbunatatita care rezulta contribuie la optimizarea productiei de energie si la cresterea motilitatii.

Analiza Motilitatii Totale  si a Motilitatii Liniare Forward per ejaculare (n = 106) 7